Stadsrekening 2018

Wonen

Belangrijkste resultaten

Woningproductie blijft op stoom, maar alle hens aan dek

In 2018 zijn in totaal  951 woningen opgeleverd (inclusief herstructurering) waarvan de helft in de bestaande stad. Naar huur en koop is de verdeling 57% huur 43% koop. Van de huurwoningen is het grootste deel, 66%,  betaalbare huur tot € 640. Verder 11% middeldure huur tot € 900 en 23% duurdere huur.
Het aandeel middeldure woningen willen we vergroten. In 2018 is een onderzoek naar vraag en instrumenten voor middeldure woningen afgerond. De resultaten met plan van aanpak voor de komende jaren worden begin 2019 gepresenteerd.  Om de productie ook de komende jaren op gang te houden zijn er veel projecten in de pijplijn opgenomen. Het is zaak deze de komende jaren te realiseren. Daarvoor moet alle hens aan dek.      

Samenwerking met corporaties en huurders bekrachtigd in overeenkomst

In 2018 is de samenwerking met huurders en corporaties en hun huurdersorganisaties op nieuwe leest geschoeid en vastgelegd in een meerjarige samenwerkingsagenda. Belangrijkste onderdelen daarin zijn de woningbouwopgave, de verduurzaming van de woningvoorraad, het huisvesten van doelgroepen, incl. wonen en zorg  en de leefbaarheid in wijken. In de vernieuwde samenwerking worden ieder jaar een aantal thema's verder uitgediept. Dat kan tot nieuwe afspraken leiden. En natuurlijk monitoren we wat er van de afspraken terecht is gekomen. Op deze wijze investeren we in een pragmatische en meer flexibele manier van samenwerken waarbij de corporaties bijdragen aan het woonbeleid, en werken we samen aan resultaat op de belangrijke stedelijke opgaven in het dossier wonen.        

Eerste resultaten nieuw kamerverhuurbeleid zichtbaar.

2018 was ook het jaar waarin het nieuwe kamerverhuur beleid van kracht werd. Dat heeft meerdere malen de krant gehaald. Niet vreemd als we na decennialang coulant beleid, de teugels wat strakker aantrekken. Dat ging helaas niet zonder aanloopproblemen in de uitvoering. Gelukkig zijn deze in de loop van het jaar goeddeels opgelost. De eerste helft van 2018 werd gekenmerkt door een hausse van 700 aanvragen in het kader van het overgangsrecht. In de tweede helft is de ODRN gestart met de handhaving in Bottendaal. Na een jaar nieuw beleid kunnen we nu constateren dat we de omslag aan het maken zijn. Ongeremde verkamering krijgen we meer in de greep en wordt de handhaving steeds beter en meer overlastgestuurd.

Betere procesafspraken huisvesting doelgroepen

Voor de huisvesting van kwetsbare doelgroepen zoals mensen uit diverse zorginstellingen, zijn in 2018 betere procesafspraken gemaakt. Daarnaast is de verdeling in aantallen tussen de diverse groepen beter doordat ze meer in verhouding zijn gebracht met hun omvang. Dit betekent dat de bestaande samenwerking tussen gemeente, zorg- en welzijnsinstellingen en de corporaties op dit punt sterk is verbeterd.