Om onze onderwijstaken te kunnen vervullen werken we samen met het brede onderwijsveld – van peuteropvang tot aan universiteit. Er is een goed klimaat voor samenwerking met de onderwijsbesturen.
Samenwerking is er op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt, onderwijs en jeugd(hulp) en bij programma’s zoals City Deal Kennismaken.
Een goede samenwerking met het onderwijs draagt bij aan het voeren van een succesvol (sociaal) beleid, voeren, ook al heeft de gemeente zelf een beperkte formele rol als het gaat om de inhoud van het onderwijs.
Betere kwaliteit voor- en vroegschoolse educatie (VVE)
Op 1 augustus 2018 is het nieuwe stelsel voor peuteropvang VVE ingevoerd. Dit is de uitwerking van ons beleidskader Opvang en Onderwijs ‘Zoveel kinderen, zoveel kansen’ en landelijk Harmonisatie-wetgeving van de kinderopvang. We stimuleren dat meer peuteropvanggroepen geschikt worden voor kinderen met een (dreigende) taal- of ontwikkelingsachterstand (VVE-doelgroep). Voor deze kinderen zijn twee gratis dagdelen kinderopvang beschikbaar.
Bij alle peuteropvanggroepen zijn we overgegaan tot een kindgebonden financiering, met een voor alle ouders geldende inkomensafhankelijke ouderbijdrage. Voor gezinnen, waarvan één ouder of geen van de ouders werk heeft, is de peuteropvangtoeslag beschikbaar. Deze toeslag komt in hoogte overeen met de kinderopvangtoeslag die werkende ouders ( of in traject naar werk) ontvangen van de belastingdienst.
Met ingang van augustus is de peutermonitor ingevoerd; met de monitor bereiken we twee doelstellingen. Via deze monitor houden wij zicht op de uitvoering van de peutertoeslag regeling (bekostiging gratis dagdelen en toeslagen), nadat de financiële afwikkeling van de regeling van de gemeente is overgedragen aan de aanbieders van VVE-peuteropvang. Daarnaast hebben we met deze monitor een actueel beeld van de aantallen en kenmerken van de kinderen die gebruik maken van voorschoolse voorzieningen op postcodeniveau. Deze gegevens worden gebruikt voor datamonitoring voor het sociaal domein.
Na de invoering van het nieuwe peuterstelsel hebben we de ondersteuning van de VVE-peuteropvang tegen het licht gehouden. We verlenen subsidies aan de VVE-aanbieders op basis van een tarief, dat is berekend op basis van het landelijke normbedrag inclusief een plus voor de Nijmeegse kwaliteitseisen. Locatie gebonden subsidie voor aanbieders (voor bijv. huisvestingskosten en scholing van personeel) zijn/worden afgebouwd. We hebben wel ondersteuning verleend voor innovatieve VVE-projecten en voor de inzet voor zorg-peuters.
We hebben de ondersteuning van gezinnen voortgezet, waarvoor in het belang van ouder(s) en peuter een sociaal-medische indicatie is afgegeven, dat het kind een aantal dagdelen de peuteropvang kan bezoeken.
Aanpak van laaggeletterdheid en volwasseneneducatie
Volwasseneneducatie is onderwijs voor volwassenen gericht op bevordering van zelfredzaamheid. Dit onderwijs richt zich op persoonlijke ontplooiing en ondersteunt het maatschappelijk functioneren van de volwassene. Hierbij is aandacht voor de ontwikkeling van kennis, inzicht en vaardigheden. Via dit onderwijs worden volwassenen toe geleid naar de arbeidsmarkt of het beroepsonderwijs. Het gaat om opleidingen Nederlands als eerste en tweede taal, rekenen en digitale vaardigheden. Ook in 2018 hebben we dit onderwijs in regionaal verband bij het ROC ingekocht voor circa 400 deelnemers.
In maart 2018 heeft de gemeente Nijmegen, samen met dertig organisaties uit de regio Nijmegen, het ‘Convenant Bondgenootschap Laaggeletterdheid 2018-2022’ getekend. Hiermee hebben we ons voor vier jaar aangesloten bij het Bondgenootschap voor bewustwording van de problematiek en de aanpak van laaggeletterdheid in onze regio. Het Bondgenootschap bestaat uit onder andere gemeenten (Nijmegen, Wijchen, Berg en Dal, Mook en Middelaar, Groesbeek), GGD, ROC, Bibliotheek, HAN, Werkbedrijf, zorg- en welzijnsorganisaties, woningcorporaties, scholen en nog andere publieke en private partijen.
SchoolsOUT
De ondersteuning voor het project SchoolsOUT wordt wederom voor drie jaar verlengd, van 2019 tot 2021. Vanuit SchoolsOUT worden scholen ondersteund voor voorlichting en bewustwording over de acceptatie van seksuele en genderdiversiteit.
City deal Kennismaken
In 2018 zijn we gestart met projecten in de wijk. Samen met de studenten van de universiteit en hogeschool hebben we gekeken naar ‘taal’ bij kinderen en jongeren in Nieuw-West. De studenten maken inzichtelijk wat er allemaal al gedaan wordt door de gemeente en andere partijen en onderzoeken de vraag of dat aansluit bij wat er nodig is. Begin 2019 presenteren de studenten hun resultaten.
Vernieuwen van onderwijsgebouwen
De nieuwbouw van basisschool Brakkenstein is in 2018 opgeleverd en in gebruik genomen. In juli 2018 is basisschool de Kampus in Lindenholt gesloten. Hiermee is geanticipeerd op dalende leerlingenaantallen in bepaalde delen van de bestaande stad. Dit proces is door het schoolbestuur in samenspraak met medezeggenschapsraad, het schoolteam en ouders doorlopen. De meeste leerlingen zijn naar de naastgelegen basisschool De Luithorst gegaan.
In Nijmegen Noord groeit het aantal leerlingen. In augustus 2018 is de nieuwe basisschool De Verbinding in Lent officieel van start gegaan in tijdelijke huisvesting. Voor deze school wordt een schoolgebouw gerealiseerd in De Stelt. In de Grote Boel is de nieuwbouw van basisschool De Uitdaging van start gegaan. De beoogde oplevering en ingebruikname is medio 2019. Met het oog op de te realiseren nieuwbouw van de VMBO-locatie van het Citadel College is in februari 2018 de doordecentralisatie overeenkomst tussen Alliantie VO en de Gemeente Nijmegen ondertekend. Het bestemmingsplan is onherroepelijk geworden waardoor realisatie van de nieuwbouw eind 2019 van start kan gaan.
Verder zijn de voorbereidingen gestart voor de nieuwbouw van de nieuwe basisscholen in Woenderskamp en de Stelt Zuid. De bestemmingsplannen hiervan zijn inmiddels onherroepelijk geworden.
In oktober 2018 is door Pluryn en de Gemeente Nijmegen een intentieovereenkomst doordecentralisatie ondertekend ten aanzien van de huisvesting van Kristallis. Deze school biedt voortgezet speciaal onderwijs aan leerlingen in de leeftijd 12-19 jaar met specifieke onderwijs-, opvoedings- en opgroeibehoeften. Pluryn en de gemeente hebben afgesproken om binnen 9 maanden te komen tot een definitieve overeenkomst waarbij nieuwbouw van de school aan de Hatertseweg gerealiseerd kan gaan worden.
Maartenschool: jeugdhulp op school gerealiseerd
In de loop van 2017 bleek dat er bij de Maartenschool, een school voor speciaal onderwijs in Ubbergen, een financieel tekort was ontstaan voor de hulpverleners die op school jeugdhulp verleenden aan de leerlingen. Om de continuïteit van ondersteuning voor kinderen te kunnen borgen zijn we direct in gesprek gegaan met het schoolbestuur, de regiogemeenten en het samenwerkingsverband, alsmede met het ministerie van Onderwijs. Dit heeft er toe geleid dat we een vorm van financiering en inkoop met elkaar hebben kunnen organiseren, waardoor jeugdhulp voor bijna alle kinderen op deze school beschikbaar kan worden gesteld, zonder dat ouders een individueel indicatietraject moeten doorlopen.