Stadsrekening 2018

Cultuur, cultuurhistorie en citymarketing

Belangrijkste resultaten

Recordaantal bezoekers in 2018

Uit de bezoekersaantallen over 2018 blijkt dat de gesubsidieerde podia weer meer publiek trekken dan vorig jaar. Stadsschouwburg en De Vereeniging, De Lindenberg, het Openluchttheater, LUX en Doornroosje stijgen met 11% van ruim 600.000 bezoekers in 2017 naar bijna 670.000 bezoekers in 2018. Voor LUX en Doornroosje gaat het zelfs om een absoluut record aantal bezoekers. Museum Het Valkhof-Kam heeft met de zeer succesvolle tentoonstelling over Maria van Gelre 50.000 bezoekers getrokken. Het totaal aantal bezoekers in 2018 aan het museum bedroeg 108.000. Dat is het hoogste aantal sinds jaren. Ook de festivals en andere culturele activiteiten werden goed bezocht. Al met al is 2018 een topjaar voor de culturele instellingen.

O25: Er groeit en bloeit iets tussen Arnhem-Nijmegen

In park Lingezegen staat een appelboom, gepland door wethouders Vergunst en de Vrome (Arnhem). Deze symboliseert de samenwerking op het gebied van de culturele stedelijke regio Arnhem Nijmegen. Samen met de twee cultuurnetwerken CNN (Cultuur Netwerk Nijmegen) en CNA (Cultuur Netwerk Arnhem) en de provincie Gelderland hebben we het regioprofiel 025 opgesteld en op 31 oktober gepresenteerd. We hebben ons profiel en ambities beschreven. We zien het gebied als één cultuurmarkt, die we samen willen versterken om zo ons publiek nog beter te bedienen. Om de daad bij het woord te voegen zijn er verschillende proeftuinen opgenomen met een looptijd van twee jaar om de ambities verder te brengen. We zijn niet de enige stedelijke regio die voor november dit profiel heeft opgeleverd. 14 andere regio’s hebben ook hun plannen gepresenteerd met een doorkijk naar het nieuwe landelijke cultuurstelstel per 2021. Uniek voor onze regio is de intensieve samenwerking met het culturele veld.

Opening van De Bastei

De Bastei is het nieuwe centrum voor cultuurhistorie en natuur en geeft een impuls aan het Valkhofkwartier als cultuurhistorische hotspot van Nijmegen. Het 16e-eeuwse rijksmonument is gerestaureerd en op bijzondere wijze uitgebreid. Daarbij zijn de archeologische schatten die bij de bouw aan het licht kwamen, zoveel mogelijk bewaard en geïntegreerd in het nieuwe museum.
Meer dan 4.000 belangstellenden bezochten het museum in het openingsweekend en in totaal trok De Bastei in haar eerste jaar (van mei t/m december) al 39.600 bezoekers. De bouw heeft meerdere keren vertraging opgelopen waardoor de opening verschillende keren is verzet. Hoewel de bouw niet volledig was afgerond, heeft dit bezoekers niet weerhouden om te komen. De beroemdste bezoeker dit jaar was Koning Willem Alexander. In het kader van Green Capital bezocht hij op 4 juli het museum. Dit zorgde voor de nodige publiciteit.  

Doornroosje 50 jaar

Op 6 december 1968 werd Stichting Doornroosje in het leven geroepen. Nu, 50 jaar later, is het van oorsprong anarchistische poppodium uitgegroeid tot een nationaal erkende poptempel. In het oude pand aan de Groenewoudseweg, met de kenmerkende graffiti op de muren, voelden zich vooral krakers en hiphoppers thuis. In het nieuwe pand aan het Stationsplein dat in 2014 betrokken werd, voorziet de organisatie in kwaliteitsconcerten voor veel verschillende doelgroepen. Dat is ook terug te zien in de bezoekersaantallen: voorheen bezochten per jaar zo’n 60.000 muziekliefhebbers Doornroosje. De stijgende lijn in het aantal bezoekers heeft zich ook in 2018 voortgezet. Doornroosje trok in 2018 ruim 150.000 bezoekers.

Nijmeegs erfgoed toekomstbestendig gemaakt

Investeren in erfgoed is nodig om het voor de toekomst te behouden. Een groot aantal eigenaren heeft daarom ondersteuning, advies en begeleiding gekregen bij de restauratie en/of verbouwing van hun monument.  Bijvoorbeeld bij de omvorming van het klooster Berchmanium tot academiegebouw van de Radboud Universiteit, de restauratie van de Lutherse kerk aan de Prins Hendrikstraat en de Antonius van Paduakerk aan de Groesbeekseweg. Voor de verbouwing van concertgebouw De Vereeniging is een intensief traject met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Commissie Beeldkwaliteit begeleid.  De Vereeniging is daarmee duurzaam voorbereid op de toekomst.  

Jongeren ‘bestormen’ Nijmeegse monumenten

De Open Monumentendag leverde 16.000 bezoeken op voor het Nijmeegse erfgoed. Onder de titel ‘Bestorm een fort’ hebben 130 bovenbouwleerlingen van Basisschool Het Talent het Fort Boven-Lent bezocht. Een ander druk bezocht evenement (5.600 bezoeken)  is 024 Geschiedenis, waar met ongeveer 30 andere erfgoedvereniging en onder andere lezingen, workshops, voorstellingen en tentoonstellingen werden zijn georganiseerd.  Ook hier is volop aandacht voor de jeugd. Samen met leerlingen van de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud (NSG) en het Karel de Grote college zijn diverse erfgoedprojecten uitgevoerd.

Publiek kijkt live toe bij blootlegging graf Romein

De open dag bij de opgraving in de Grote Boel (Nijmegen-Noord) trok een paar honderd bezoekers. Op de plek waar de nieuwe school De Uitdaging moet komen, waren sporen van bewoning van 6000 jaar geleden zichtbaar naast graven uit de Romeinse tijd van ongeveer 2000 jaar geleden. Ook zijn vondsten uit de Tweede Wereldoorlog gedaan. Tijdens de operatie Market Garden werd hier hevig gevochten. De bezoekers keken hun ogen uit toen een graf van een Romein (of een Bataaf) werd blootgelegd.

Een wel heel bijzonder potje…

Een klein potje van 2500 jaar oud, gevonden in Nijmegen-Lent, kwam landelijk in het nieuws. Het miniatuurpotje uit de vroege ijzertijd met rondom cryptische tekens was een ongekende vondst. Schrijven deed men in die periode (800-500 voor Christus) alleen nog maar in het gebied rond de Middellandse Zee. Vermoedelijk heeft iemand met beperkte kennis van schrift dit potje ‘getekend’. Of dit een streekbewoner of een hier neergestreken vreemdeling was, behoort nog tot de vele raadselen. Het potje is in Museum Het Valkhof-Kam te zien.

Open Data Regionaal Archief Nijmegen

Het Regionaal Archief Nijmegen biedt zoveel mogelijk informatie aan als open data. Dat houdt in dat iedereen die informatie zonder beperkingen verder kan verspreiden of hergebruiken. Voorbeelden hiervan zijn de bibliotheekcatalogus en scans van bevolkingsregisters en van notariële akten. In 2018 is hier een grote hoeveelheid bronnen aan toegevoegd. Zo zijn de ruim 300.000 beschrijvingen van archiefstukken van het Regionaal Archief als open data beschikbaar gekomen. Hiervan is direct gebruik gemaakt door het Netwerk Oorlogsbronnen. Bijna 28.000 bronnen die betrekking hebben op Nijmegen en de Tweede Wereldoorlog zijn nu via de portal Oorlogsbronnen.nl online te doorzoeken en te gebruiken voor bijvoorbeeld werkstukken, publicaties, documentaires of tentoonstellingen. In 2018 zijn er ook meer dan 200.000 persoonsvermeldingen in bevolkingsregisters en notariële akten toegevoegd aan de website van het Regionaal Archief Nijmegen en daardoor beschikbaar als open data.

Nijmegen in the picture

We begonnen het jaar met sensationele hoogwaterbeelden van Nijmegen, waardoor de geweldige ligging van Nijmegen weer meteen in de schijnwerpers stond. De rest van het jaar trok het Rivierpark als waterveiligheidsproject veel internationale aandacht en reisden beelden van het Rivierpark de hele wereld over.  Naast minister Van Nieuwenhuizen, hebben we 35 internationale groepen rondgeleid. Daarnaast ontvingen we  internationale delegaties van bedrijven/investeerders die in onze Health & High Tech sector geïnteresseerd zijn. En zorgden we ervoor dat deze vol positieve indrukken en met de belofte voor meer huiswaarts keerden. 

2018 wederom een succesvol evenementenjaar

Ook in 2018 zijn er in Nijmegen vele evenementen georganiseerd van de kleine lokale straatbarbecue tot aan de vierdaagse: een divers evenementenaanbod voor inwoners én bezoekers. We zijn trots op de terugkomende evenementen, maar zien ook dat er altijd sprake is van een bepaalde dynamiek en marktwerking in het evenementenaanbod. Begin 2018 is het locatiegebonden evenementenbeleid voor Rivierpark vastgesteld: vier unieke locaties met geweldige mogelijkheden voor organisatoren en deelnemers / bezoekers van evenementen om de stad in een waterrijke en groene omgeving te beleven. Daarnaast hebben we wederom twee concerten in het Goffertpark georganiseerd, Guns N’ Roses stond 4 juli op het podium en op 12 juli was Eminem aan de beurt. Traditiegetrouw stond juli in het teken van de Vierdaagse: de 101e marsen en 49e feesten hebben meer dan 1,6 miljoen bezoekers naar de binnenstad van Nijmegen gehaald die bijna € 50 miljoen spendeerden.