Stadsrekening 2018

Wijkontwikkeling

Belangrijkste resultaten

Gebiedsontwikkeling Dukenburg en Neerbosch-Oost

Elke Nijmeegse wijk heeft zijn eigen identiteit met de daarbij horende kansen en opgaves. Deze zijn terug te lezen in de Wijkaanpakprogramma’s (WAP). Een WAP wordt gemaakt in samenwerking met bewoners en wijkpartijen en is dus niet alleen gebaseerd op statische gegevens en professionele visies maar juist ook op de beleving van inwoners. In 2018 is er een nieuwe WAP gemaakt: projectplan integrale verbetering leefbaarheid Zwanenveld.

Nieuwe Wijkaanpakprogramma’s

Elke Nijmeegse wijk heeft zijn eigen identiteit met de daarbij horende kansen en opgaves. Deze zijn terug te lezen in de Wijkaanpakprogramma’s (WAP). Een WAP wordt gemaakt in samenwerking met bewoners en wijkpartijen en is dus niet alleen gebaseerd op statische gegevens en professionele visies maar juist ook op de beleving van inwoners. In 2018 is er een nieuwe WAP gemaakt: projectplan integrale verbetering leefbaarheid Zwanenveld.

Samenwerking met wijknetwerken gericht op wijkontwikkeling

We noemen hier een aantal aansprekende resultaten:

  • 270 bewonersinitiatieven, afkomstig uit alle stadsdelen,  ondersteund met subsidies variërend van  bouwdorpen, wijkevenementen (wijkfestivals) en ontmoetingsactiviteiten (straatfeesten, markten/braderieën) tot wijkmedia (wijkbladen, websites) en wijkvertegenwoordiging (wijkraden, bewonersplatforms). De social sofa bij De Notenhout is op 20 februari officieel geopend (bewonersinitiatief nav herdenking van de brand).
  • Wijknetwerken  gepositioneerd en afspraken gemaakt over aanpak van overlast: afvaloverlast, kamerverhuuroverlast, jongerenoverlast, drugsoverlast.
  • Bijdragen geleverd aan beleid en beleidsuitvoering waaronder: doorontwikkeling van de veiliger wijkteams; uitwerken kamerverhuurbeleid en starten COW (Commissie Onttrekking Woningen); Start van het project aardgastransitie voor Dukenburg; Kamerverhuurbeleid en aanpak illegale panden en overlast.

Eind 2018 zijn de Welzijnsagenda’s  per stadsdeel opgeleverd en is de wijkgerichte samenwerking op welzijn vormgegeven met instelling van het vierhoeksoverleg (wijkmanagement, SWT, Stip en opbouwwerk). Mede op  basis hiervan wordt de gebiedsgerichte opdrachtverlening voor welzijn in 2019 en 2020 verder vormgegeven.

  • In Dukenburg en Hatert is bij wijze van experiment de procesregie op het jongerenopbouwwerk (stroomlijnen aanbod en overlastaanpak in samenwerking met VWT) van Wijkmanagement overgedragen aan de Bindkracht10 . Halverwege 2018 is deze aanpak geëvalueerd en is de Raad hierover per brief geïnformeerd en op basis daarvan zal de procesregie jeugd nader worden ingericht: regie terug naar onafhankelijk regisseur (lees gemeente) en de focus van de opdracht leggen op preventief jeugdbeleid en het opzetten van bijbehorend netwerk in de wijk.
  • Een aantal publieke ondernemingen/ bewonersbedrijven  ondersteund zoals:
    Buurthuiskamer Tolhuis, tijdelijk buurthuis Huis van Weezenhof; gratis tweede kansje; de historische tuinderij Warmoes heeft ondersteuning gehad in netwerk en financiën; Buur en het wijkatelier; laatste jaar subsidie vaste lasten Wijkfabriek Wolfskuil.
  • Ondersteunen van wijkraden/ platforms/ wijknetwerken zoals: de doorstart van wijkraad Lent met nieuw bestuur gefaciliteerd; vernieuwing van de wijkraden in de vorm van nieuwe voorzitters van wijkraad Wolfskuil en wijkvereniging Ons Waterkwartier.
  • Input geleverd bij ontwikkelingen in de wijken en de organisatie van participatie en communicatie van bewoners/ partners bij die nieuwe ontwikkelingen: advisering en sturen bij tegenstrijdige belangen van gebruik in de publieke ruimte zoals bij de school De Buut en Voetbalveld Palembangstraat; stimuleren van nieuwe initiatieven in Neerbosch-Oost vanuit bewoners, mede dankzij de Pizza Participatie Parties; het dankbaar gebruik maken van de nieuwe keuken in De Schalmei.
  • Gezondheidsaanpak in Lindenholt: er zijn 4 werkgroepen (bestaande uit werkers uit de wijk) actief op de onderwerpen: eenzaamheid , armoedebestrijding, zelfregie en mentale & fysieke gezondheid. Deze werkgroepen werken samen met de bewoners en ook beleidsmedewerkers uit het Stadhuis zijn aangehaakt op deze werkgroepen.
  • Integrale aanpak Muntenbuurt: samen met onze partners (Bindkracht, Politie, Standvast) pakken we de onveiligheid en overlast aan in deze buurt.
  • Intensieve voorbereiding jaarwisseling door vuurwerkvrije zone in Neerbosch-Oost en Tolhuis.
  • Proces West Wil Groene Buffer mede-begeleid vanuit de wijken met mooi resultaat : West Krijgt Groene Buffer (ook bijdrage geleverd aan keuze voor de winnende aannemerscombinatie)
  • Opstart vroeg signaleringsgroep Heseveld; zichtbare reductie van aantal regieteamcasussen.
  • Intensieve samenwerking corporaties op leefbaarheid bij renovatieprojecten in Nijmegen-west (Leyten en van Hoek).
  • Is er een start gemaakt met de herijking (bedrijfseconomisch en beleidsmatig) van de toekomst van de wijkaccommodaties. Dit zal leiden tot voorstellen in het kader van de zomernota 2019.
  • Met de wijkmedia (wijkkranten en wijkwebsites) zijn afspraken gemaakt over werkwijze, transparantie en subsidies. In de hele stad is veel waardering voor alle wijkmedia die door eigen enthousiaste bewoners met subsidie van de gemeente worden gemaakt. Toch zijn er ook grote verschillen per wijk. In elke wijk gaat de wijkmanager jaarlijks met de redactie in overleg om zo de samenwerking  en betrokkenheid te verbeteren.

Spelen

Het afgelopen jaar is planmatig gewerkt aan het onderhoud, en waar nodig de vervanging van speeltoestellen, waarbij ook de mogelijkheden van natuurlijk spelen en “samen spelen” ( kinderen met en zonder beperking)  in de openbare ruimte zijn gebruikt. In het project ‘ bewegen, spelen en ontmoeten in de wijk’ werken we samen met de programma’s Gezondheid, Onderwijs, Sport en Openbare Ruimte  aan de uitvoering van een gemeenschappelijke beweegagenda  met de onderdelen:

-      bewegend leren op scholen (20 scholen),

  • openbare en groene schoolpleinen (10 scholen), 
  • FIT beweegroutes (Westerpark en Florapark en Nijmegen Oost), 
  • KWIEK-routes  voor senioren (in Lindenholt, Hazenkamp en Weezenhof).

[nadere toelichting]