Stadsrekening 2018

Duurzaamheid

Geleerde lessen

Geleerde lessen

Geleerde lessen Green Capital
Natuurlijk heeft het Green Capital jaar ook kritiek opgeleverd. Volgens sommigen was het te duur of niet duurzaam genoeg en we hebben niet genoeg mensen bereikt. In eerste instantie moest Nijmegen dit jaar een duurzaam voorbeeld zijn voor andere middelgrote Europese steden. In tweede instantie moest dit jaar leiden tot bewustwording op alle duurzaamheidsthema’s. In derde instantie moest dit jaar de verduurzaming van Nijmegen versnellen. Op alle drie deze doelen is aantoonbaar resultaat gehaald en tegelijkertijd bevat de kritiek belangrijke lessen en waarschuwingen.
Nog niet iedereen is overtuigd van de noodzaak van het verder verduurzamen van de stad. Op heel veel vlakken staan we nog maar aan het begin van daadwerkelijke stappen naar een duurzame toekomst en kunnen we nog niet in praktijk laten zien hoe de duurzame stad in de toekomst werkt. Er is een begrijpelijke vrees voor de (on)betaalbaarheid van de duurzame transities of een groene tweedeling. Dit alles blijft onze inspanning vergen, samen met de stad.

Transitie energie en grondstoffen is geen lineair proces
Realisatie aardgasloze wijken en warmtenet
Het ’bottum-up’ proces is een proces van lange adem en maatwerk.Vertrouwen is noodzakelijk in dit proces. De uitdaging is om ook minder betrokken bewoners hierbij te betrekken.
Bij het laten realiseren van een warmtenet is het financieringsvraagstuk moeilijk in te vullen. Een warmtenet kan alleen aangelegd worden bij een bepaalde robuuste clustering van de afname. Daarnaast spelen aspecten als betaalbaarheid, keuzevrijheid en verduurzaming een rol. Nijmegen blijft zich inspannen om te zoeken naar zo optimaal mogelijke oplossingen en blijft ook samen met andere gemeenten landelijk aandacht vragen voor bijvoorbeeld slimme financieringsmogelijkheden om de transitie betaalbaar te houden.
Steeds meer mogelijkheden voor duurzaam bouwen
De prestaties op het gebied van duurzaam bouwen nemen steeds meer toe, er is technisch en financieel steeds meer mogelijk, de marktvraag wordt groter en ontwikkelaars bieden ook meer diverse concepten aan. De standaard ambities die Nijmegen op dit gebied stelt beginnen inmiddels gangbaar te worden. Er is vraag naar meer mogelijkheden voor experimenten en nieuwe concepten.
Circulaire economie is zaak van lange adem
Vallen, opstaan en opnieuw beginnen hoort bij zo’n ingrijpend maatschappelijk proces als de transitie naar de toekomstbestendige, circulaire economie. Lang niet alle projecten halen de eindstreep. Daar zijn vele oorzaken voor. Een van de struikelblokken blijkt regelmatig de regelgeving van de overheid (Europese Unie, rijk,provincie, gemeenten) te zijn. ‘Governance’ is ook zo’n struikelblok: overheden hebben bijvoorbeeld moeite met te bepalen wie (welke afdeling, bestuurslaag) waarvoor verantwoordelijkheid neemt. De regio heeft gezocht naar de meest effectieve bijdrage en rol van kennisinstellingen en verbindende organisaties.
Leerervaringen in de openbare ruimte laten zien dat de materie nieuw is voor zowel de aanbestedende
partijen als de marktpartijen. Circulariteit als uitgangspunt is lastig, want het ontbreekt nog aan kennis en toetsingsinstrumenten (KOMO keur of andere certificaten). Het ontbreekt daarnaast aan kennis om effecten van aanbestedingen te meten en te beoordelen. Tevens is er nog geen zekerheid over de levensduur. Een voorbeeld is de recente aanbesteding van abri’s, een ander verdienmodel (leasen) bleek nog niet mogelijk.

Nog meer bewoners betrekken bij Operatie Steenbreek
We hebben geleerd dat ontzorgen door het ophalen van de tegels, ideeën geven voor een groene makkelijk te onderhouden tuin en  gratis plantjes uitdelen goed werkt. Dit werken we verder uit in 2019 en geven zelf het goede voorbeeld aan bewoners door o.a. het Maasplein en Danielsplein te vergroenen.

Power2Nijmegen moet nog meer focus leggen op verduurzamen bedrijven(terreinen)
In een kort tijdsbestek ontpoppen zich steeds meer veelbelovende bewonersinitiatieven op het gebied van energiebesparing, -opwekking en -opslag. Voor Power2Nijmegen is het zoeken welke weg we hierin gaan bewandelen om al deze verschillende  initiatieven passende ondersteuning te bieden. Daarnaast is het belangrijk dat Power2Nijmegen nog meer de  focus legt op het verduurzamen van bedrijven en bedrijventerreinen, omdat hier nog veel kansen liggen.