Stadsrekening 2018

Economie en Werk

Geleerde lessen

Geleerde lessen

Situatie op de arbeidsmarkt voor werkzoekenden
Gezien de huidige economische situatie zijn meer mensen aan het werk en zijn werkzoekenden die relatief eenvoudig aan het werk kunnen komen uitgestroomd. Dit betekent dat extra aandacht, inzet en begeleiding moet worden geleverd door de kandidaten en ook het UWV en WerkBedrijf om een passende plek te vinden. Dit wordt versterkt door ontwikkelingen in de afgelopen jaren (geen instroom SW, minder instroom in Wajong, verhoging AOW-leeftijd, afbouw gesubsidieerde arbeid, toestroom statushouders etc.), wat ertoe leidt dat de huidige bijstandspopulatie relatief kwetsbaar is. Dat betekent dat creatiever met de mogelijkheden en instrumenten moet worden omgegaan. Maatwerk is het uitgangspunt, en waar nodig zetten we extra in om een bepaalde doelgroep verder te helpen, zoals dat de afgelopen 2 jaren succesvol is gebleken bij bijvoorbeeld de statushoudersaanpak en bij de jongeren.

Om mensen duurzaam aan het werk te helpen is focus op totale arbeidsmarkt noodzakelijk

We hebben geleerd dat om mensen duurzaam aan het werk te helpen enkel inzoomen op de ingezette instrumenten door WerkBedrijf onvoldoende is. De arbeidsmarkt in de regio wordt bepaald door werkgevers, onderwijsinstellingen en de mensen die er wonen. We hebben een mismatch geconstateerd op de arbeidsmarkt. Er zitten te veel mensen thuis die willen werken en er zijn te veel bedrijven die niet aan goed personeel komen. We komen daarom met een plan voor opleiding en duurzame arbeidsrelaties. In 2019 geven we hier concreet gevolg aan door het regionaal strategisch arbeidsmarktplan en human capital aanpak op te stellen en uit te werken in concrete actie. De aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt is hierbij een belangrijk aandachtspunt. Niet alleen voor de doelgroepen van UWV en Werkbedrijf, maar vooral ook in de sectoren waar krapte heerst. Tenslotte willen we in onze human capital aanpak de ondernemersvraag meer centraal stellen in de zoektocht naar personeel.

Extra investeren in Health & Hightech

Nijmegen is een centrumstad met een aantal zeer kansrijke economische sectoren, die tot de wereldtop behoren. Health & Hightech springen hier met de Novio Tech Campus en de Campus Heijendaal met kop en schouders bovenuit. Ze staan ook centraal in het Bestuursakkoord Stedelijk Netwerk Arnhem-Nijmegen. Onze inzet heeft geleid tot een multiplier effect en investeringen van partners (bijvoorbeeld in het CITC) en tot meer banen. Maar er is meer nodig! Het is belangrijk om te blijven investeren in de ontluikende economische potenties van de stad. Alle ingrediënten voor een succesvolle economische ontwikkeling zijn in Nijmegen aanwezig: een positief ondernemersklimaat, een hoogopgeleide en relatief jonge beroepsbevolking, hoogwaardige kennislocaties, een aantrekkelijke woonomgeving, een goed vestigingsklimaat, een cultureel gewaardeerd aanbod en bijzondere cultuurhistorie. Met het innovatieprofiel voor landsdeel Oost, de MIRT-agenda en het bestuursakkoord voor het stedelijk netwerk Arnhem Nijmegen hebben we instrumenten in handen om hier voortvarend mee aan de slag te gaan. In 2018 hebben we geleerd dat het loont om op regionaal niveau nog steviger te investeren in onze Health & Hightech sector!