Stadsrekening 2018

Grondbeleid

Belangrijkste resultaten

Actualisatie kadernota grondbeleid

In 2018 is de kadernota grondbeleid geactualiseerd en door de gemeenteraad vastgesteld. De kadernota gaat in op het grondbeleid en de wijze waarop hiermee in Nijmegen wordt omgegaan. Het gaat onder meer om de voorwaarden waarop wij actief grondbeleid voeren, het instrumentarium dat we hier voor inzetten, maar ook hoe de sturing en verantwoording is gewaarborgd. De uitvoering van het programma grondbeleid is de kerntaak van het Ontwikkelingsbedrijf. Hier wordt gewerkt aan projecten met een fysieke dimensie ter uitvoering van het gemeentelijk beleid. De planexploitaties van deze projecten leggen we ter vaststelling aan de gemeenteraad voor. In 2018 ging het onder andere om de Oostelijke Waalkade en Molenweg Aldi. In de Voortgangsrapportage Grote Projecten (VGP) zijn alle planexploitaties opgenomen en wordt verantwoording afgelegd over de behaalde resultaten. Bovendien zijn in de VGP alle risico's geactualiseerd. De belangrijkste resultaten worden hieronder kort toegelicht.

Verbetering van het verwachte financiële resultaat

In 2018 werd de ontwikkeling in Nijmegen opnieuw gekenmerkt door een grotere vraag dan aanbod. Nijmegen blijft sterk groeien en dat zien we terug in oplopende prijzen en wachttijden. De realisatie van grondverkopen is in 2018 achter gebleven bij de verwachting door een langer durende voorbereiding. Over de hele linie merken we dat de vraag is toegenomen en dat er sprake is van tekorten aan onder andere materieel en personeel.  Deze ontwikkelingen leidden tot een verbetering van het verwachte financiële resultaat met € 8,1 miljoen en een verlaging van het risicoprofiel met € 16,9 miljoen.

Achterblijvende transacties door gespannen woningmarkt

Op de woningmarkt is sprake van een gespannen situatie. De vraag overtreft het aanbod. Het aantal nieuwbouwwoningen dat te koop staat, is behoorlijk gedaald. In 2018 zijn ca. 240  kavels verkocht voor woningbouw in Nijmegen, waarvan ca. 160 in de Waalsprong en ca. 50 in Waalfront. In de bestaande stad is het aantal transacties voor nieuwbouw erg beperkt geweest (ca. 25). Dit blijft achter bij de verwachting. Een belangrijke reden hiervoor is de gespannen marktsituatie, maar ook de extra tijd die nodig is gebleken voor overleg met andere (semi-) overheden. In de Waalsprong zette de stijging niet door vanwege de beperkte beschikbaarheid van bouwrijpe gebieden. In de eerste weken van 2019 zijn ruim 350 kavels in de Waalsprong verkocht.

Meer bedrijventerreinen verkocht dan verwacht

In 2018 is 5,25 ha bedrijventerrein verkocht op de locaties Bijsterhuizen en Mercuriuspark. Dit is iets meer dan het verwachte jaargemiddelde van 4,3 ha.  Waar het bedrijventerrein Bijsterhuizen al langer in de belangstelling staat, was dit voor Mercuriuspark minder het geval wat betreft concrete transacties. De positieve economische ontwikkeling heeft hier in 2018 aan bijgedragen.

Tenderprocedure Hof van Holland afgerond

In 2018 is de tenderprocedure voor Hof van Holland/fase 1 afgerond met de gunning aan AM/Van Wonen c.s.  Gekozen is voor de ontwikkeling van het functionele én sociale hart van de Waalsprong om te gaan winkelen, gebruik te maken van voorzieningen, te wonen en te werken. Het gebied van circa zes hectare bestaat uit 11.500 m² aan centrumfuncties en 450 woningen verdeeld over zeven blokken. De 235 koopwoningen en 215 huurwoningen, waarvan 100 sociale huur en 115 vrije sector huurwoningen, liggen verspreid in het gebied. Het winkelprogramma is grotendeels gelegen aan het centrale plein en richt zich op de dagelijkse boodschappen ook met lokale producten. Hier wordt het meest duurzame winkelcentrum van Nederland gerealiseerd, dat ook ruimte biedt aan eigentijdse horeca. Ook is een voorstel aan de gemeenteraad voorgelegd voor de detailhandelsstructuur in Dukenburg en heeft planontwikkeling plaatsgevonden, bijvoorbeeld in Meijhorst. In 2018 hebben geen verkopen plaatsgevonden op het terrein van detailhandel.