Milieusamenwerking en Afvalverwerking (MARN)
Qua organisatie heeft MARN in 2018 een aantal veranderingen ondergaan. Zo zijn de administratieve taken van de MARN alsook de positie van secretaris bij Dar ondergebracht en is aan Dar een adviserende rol aan het bestuur toebedeeld op het gebied van afval. Als gevolg van de veranderde positie van de MARN in het regionale speelveld is de taak van projectorganisatie komen te vervallen en gewijzigd tot een platform voor regionaal beleid op afval en milieu.
In 2017 zijn de gronden van de GR MARN verkocht aan ARN bv voor een bedrag van € 11,5 mln. De MARN heeft nu geen gronden meer in bezit. De ARN heeft de aankoop gefinancierd door een langlopende lening bij de MARN af te sluiten. Hiervoor betaalt de ARN € 0,8 mln jaarlijks, gedurende 20 jaar. Doordat er geen inkomsten uit huur en pacht meer worden ontvangen, zullen over 20 jaar geen middelen beschikbaar komen voor de MARN. Deze wijzigingen in de organisatie en het grondbezit van de MARN hebben geleid tot een aanpassing van de tekst van de gemeenschappelijke regeling van de MARN.
ARN heeft drie publieke aandeelhouders (MARN, regio Rivierenland en Regio de Vallei) en een private aandeelhouder Remondis. Van de publieke aandeelhouders leveren alleen MARN en Regio de Vallei nog (rest)afval aan bij ARN. Regio de Vallei heeft in 2018 het principe-besluit genomen dat men geen aandeelhouder moet zijn van een bedrijf als ARN bv. Regio de Vallei heeft daarom haar aandelen ter verkoop aangeboden. Voor de ARN is dit aanleiding om Regio Rivierenland ook uit te nodigen haar aandelen te verkopen. De aandelen kunnen worden overgenomen door de MARN, Remondis dan wel ARN zelf; dit alles op een zodanige wijze dat de onderlinge stemverhoudingen in de besluitvorming over ARN niet verandert.
Deze ontwikkeling noodzaakt de MARN zich te bezinnen op haar eigen toekomstige rol en relatie tot de ARN en Remondis, de enig ander overgebleven aandeelhouder. Als onderdeel daarvan zal de gemeente Nijmegen een standpunt moeten gaan bepalen of het een indirect aandeelhouder van ARN wil blijven.
Qua afvalverwerking is ARN in 2018 gestart met de bouw van een milieuvriendelijke verwerkingsinstallatie voor luiers en incontinentiemateriaal. Verder is de MARN begonnen met een oriëntatie hoe de vrijkomende warmte bij de ARN optimaal in de regio kan worden ingezet met het oog op de energietransitie.