MGR (werkbedrijf) Nijmegen
Het WerkBedrijf is een belangrijk onderdeel van de MGR (Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen). Het WerkBedrijf is de taakorganisatie voor het realiseren van doelstellingen op het programma Economie en Werk.
Het WerkBedrijf heeft drie hoofddoelstellingen:
1. Het bemiddelen van mensen met een bijstandsuitkering naar werk. De kandidaten die nu (nog) gebruik maken van de bijstand hebben over het algemeen intensieve(re) begeleiding en coaching nodig en ook bij deze groep worden veel en diverse instrumenten ingezet.
2. Inzet van mensen op arbeidsmatige dagbesteding; in de loop van 2018 is deze inzet goed op gang gekomen en kunnen veel mensen gebruik maken van deze voorziening.
3. Het bemiddelen en ondersteunen van mensen in de sociale werkvoorziening. Bij deze groep wordt zoveel als mogelijk geprobeerd voor de kandidaten een plaats te vinden bij reguliere werkgevers.
Merkbaar gaandeweg 2018 was dat veel mensen, ook in de bijstand, een baan hebben gevonden. In de huidige economische situatie is het belangrijk dat zoveel als mogelijk mensen worden bemiddeld naar een baan, al dan niet via een opleiding/scholing. Dit geldt zeker ook voor de groep mensen waarvoor het WerkBedrijf een overeenkomst heeft met de Regio Rijk van Nijmegen.
In 2018 is het onderzoek naar de arbeidsmarkt, door Panteia, opgestart en in het begin van 2019 zullen de conclusies gedeeld worden met de betrokken partijen waaronder de gemeenteraad. In het onderzoek is onder meer aandacht besteedt aan het belang om de arbeidsmarkt in haar volle breedte te benaderen waarbij werk, economie en onderwijs een belangrijke rol speelt. Dit onderzoek is belangrijk om vervolgens met elkaar in 2019 een beleidsplan te formuleren en een daarmee samenhangende nieuwe Dienstverleningsovereenkomst met het WerkBedrijf.
De financiële situatie is in 2018 voor wat betreft de effecten op de MGR niet aanzienlijk gewijzigd. Wij zien wel wijzigingen aankomen die in de komende jaren invloed kunnen gaan hebben op omvang en daarmee ook mogelijk financiële effecten kan hebben.
Het samenwerken in de regio en daarmee in de MGR is zeker voor het arbeidsmarktbeleid, belangrijk. Immers de arbeidsmarkt, van vraag en aanbod, is echt groter dan alleen de stad en we zullen dan ook in een gezamenlijkheid, als gemeenten, met elkaar opdrachten/resultaten neer moeten leggen bij organisaties die in de regio werkzaam zijn.